Czerwona herbata – co warto wiedzieć

  • Posted on: 18 September 2017
  • By: addmean
Czerwona herbata, chociaż doskonała w Polsce , a także Europie od względnie niedawna, obecnie znacznie zyskuje na popularności. Uprawiana w Yunnan, jest obecna w chińskiej tradycyjnej gastronomii od tysiącleci. Jej przeróżne zalety dietetyczne są w obecnych czasach potwierdzone poprzez mnóstwa naukowców w licznych międzynarodowych publikacjach.
Właściwości herbaty
Author: Eduardo Mueses
Mnóstwo ludzi zadaje sobie pytanie: czerwona herbata – na co pomaga? Do jej najczęściej podawanych własności trzeba wspomaganie wątroby – ma udowodnione łagodne działanie odchudzające, lecz nie jest to jej jedyna zaleta. Herbata pu-erh (podobnie jak herbata zielona) posiada znaczną ilość korzystnych antyoksydantów, które zapobiegają niebezpiecznemu dla zdrowia stresowi oksydacyjnemu, który ma działanie postarzające. Oprócz tego obniża poziom szkodliwego cholesterolu, usprawnia pamięć, ma też funkcjonowanie lekko uspokajające.

Z pewnością dobrze wtedy wiedzieć, że są duże różnice pomiędzy czerwoną herbatą, a z reguły mylonym z nią rooibosem. Wyjątkowy aromat i barwa czerwonej herbaty (tak zwanej herbaty pu-erh) jest zawdzięczany podwójnej fermentacji, podczas której uwalnia się ogrom przystępnych dla ludzi naturalnych substancji chemicznych – dlatego jest wysoce z reguły polecana przez dietetyków jak również osoby znające się na ziołach.



Pyszne herbaty
Author: Elin Schönfelder
Source: http://www.flickr.com
Z kolei rooibos nie wyłącznie całkowicie nie podlega fermentacji, lecz jak również nie trzeba do herbat – jest to roślina uprawiana w Afryce, a konkretnie w górach Cedarberg, którego liście są suszone jak również cięte na małe kawałki. Zapach rooibos i czerwonej herbaty znacznie się różni – herbata czerwona ma charakterystyczną goryczkę, zazwyczaj łagodzoną w Europie za pomocą aromatów – najczęściej cytrynowego. Im na dłużej dojrzewa herbata pu-erh, takim ma lepsze właściwości smakowe i zdrowotne.

Na co pomaga herbata czerwona? Wysokojakościowa herbata pu-erh posiada pewną liczba teiny, fluoru, białka , a także olejku eteryczneg. Jest zdecydowanie rekomendowana dla ludzi z trudnościami z otyłością, trawieniem , a także nerkami – ma bowiem cechy moczopędne, użyteczne przy dla przykładu leczeniu stanów zapalnych.

W Junnan herbata czerwona jest tradycyjnie stosowana jako napar osłabiający skutki zbyt dużego spożycia alkoholu. Owo działanie prawdopodobnie zawdzięcza przyspieszeniu trawienia – szkodliwe związki wpływające na złe samopoczucie po alkoholu prędzej są wydalane z organizmu. Bez wątpienia warto wiedzieć, że posiada dużo kolejnych zastosowań w tradycyjnej chińskiej medycynie. Mimo to także europejska medycyna udokumentowała już w obecnych czasach dużo znakomitych cech herbaty czerwonej – również warto sięgnąć do takich źródeł.