Czerwona herbata – co warto wiedzieć

  • Posted on: 14 November 2017
  • By: addmean
Czerwona herbata, chociaż doskonała w Polsce , a także Europie od względnie niedawna, obecnie znacznie zyskuje na popularności. Uprawiana w Yunnan, jest obecna w chińskiej tradycyjnej gastronomii od tysiącleci. Jej przeróżne zalety dietetyczne są w obecnych czasach potwierdzone poprzez mnóstwa naukowców w licznych międzynarodowych publikacjach.
Właściwości herbaty
Author: Eduardo Mueses
Mnóstwo ludzi zadaje sobie pytanie: czerwona herbata – na co pomaga? Do jej najczęściej podawanych własności trzeba wspomaganie wątroby – ma udowodnione łagodne działanie odchudzające, lecz nie jest to jej jedyna zaleta. Herbata pu-erh (podobnie jak herbata - świetna strona - zielona) posiada znaczną ilość korzystnych antyoksydantów, które zapobiegają niebezpiecznemu dla zdrowia stresowi oksydacyjnemu, który ma działanie postarzające. Oprócz tego obniża poziom szkodliwego cholesterolu, usprawnia pamięć, ma też funkcjonowanie lekko uspokajające.

Z pewnością dobrze wtedy wiedzieć, że są duże różnice pomiędzy czerwoną herbatą, a z reguły mylonym z nią rooibosem. Wyjątkowy aromat i barwa czerwonej herbaty (tak zwanej herbaty pu-erh) jest zawdzięczany podwójnej fermentacji, podczas której uwalnia się ogrom przystępnych dla ludzi naturalnych substancji chemicznych – dlatego jest wysoce z reguły polecana przez dietetyków jak również osoby znające się na ziołach.



Pyszne herbaty
Author: Elin Schönfelder
Source: http://www.flickr.com
Z kolei rooibos nie wyłącznie całkowicie nie podlega fermentacji, lecz jak również nie trzeba do herbat – jest to roślina uprawiana w Afryce, a konkretnie w górach Cedarberg, którego liście są suszone jak również cięte na małe kawałki. Zapach rooibos i czerwonej herbaty znacznie się różni – herbata czerwona ma charakterystyczną goryczkę, zazwyczaj łagodzoną w Europie za pomocą aromatów – najczęściej cytrynowego. Im na dłużej dojrzewa herbata pu-erh, takim ma lepsze właściwości smakowe i zdrowotne.

Na co pomaga herbata czerwona? Wysokojakościowa herbata pu-erh posiada pewną liczba teiny, fluoru, białka , a także olejku eteryczneg. Jest zdecydowanie rekomendowana dla ludzi z trudnościami z otyłością, trawieniem , a także nerkami – ma bowiem cechy moczopędne, użyteczne przy dla przykładu leczeniu stanów zapalnych.

W Junnan herbata czerwona jest tradycyjnie stosowana jako napar osłabiający skutki zbyt dużego spożycia alkoholu. Owo działanie prawdopodobnie zawdzięcza przyspieszeniu trawienia – szkodliwe związki wpływające na złe samopoczucie po alkoholu prędzej są wydalane z organizmu. Bez wątpienia warto wiedzieć, że posiada dużo kolejnych zastosowań w tradycyjnej chińskiej medycynie. Mimo to także europejska medycyna udokumentowała już w obecnych czasach dużo znakomitych cech herbaty czerwonej – również warto sięgnąć do takich źródeł.