Jabłka jako ojczysty, pyszny owoc

  • Posted on: 5 May 2018
  • By: addmean
Jabłka to ojczysty, pyszny owoc, który zachwyca bogactwem odmian różniących się wymiarem, formą, barwą, smakiem, wonią i przeznaczeniem.


Jabłka zmniejszają stan cholesterolu, ochraniają serce, odtruwają.


mieszkania
Author: Mermaid Properties Sp. z o.o.


Szklanka do herbaty
Source: www.garneczki.pl


Najlepsze jabłka to te prosto z sadów, dojrzałe w słońcu. Warto włączyć te owoce do diety, bowiem usprawniają trawienie, przeciwdziałają wczesnemu starzeniu się, wspomagają odchudzanie. Warto wykorzystać szeroką gamę gatunków, które oferuje hurtownia jabłek i zakupić większą ilość tych wybornych owoców.


Jabłka trzeba jeść całe, razem z nasionami i skórą, albowiem właśnie tam jest największa ilość pektyn. To one oczyszczają system, regulują florę bakteryjna jelit, zapobiegają zaparciom, redukują przyswajanie cholesterolu, zabezpieczając przed arteriosklerozą i zawałem. Pomimo nieco kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm, bo sporo w nich zasadowego potasu i żelaza. Surowe jabłka wspierają układ krążenia, korygują pracę wątroby i mają działanie diuretyczne. Przecier zrobiony z jabłek może pomóc w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Owoc ów nasyca i ma niedużo kalorii, toteż są niezastąpione w kuracjach odchudzających.




sałatka
Author: Basheer Tome
Source: http://www.flickr.com


Owoce te bardzo często używane są do przygotowywania deserów. Chętnie używamy jabłka do szarlotki, tart i jabłeczników. Pasują one również do potraw wytrawnych, głównie tłustego mięsa kaczki, wieprzowiny, a również wątróbki.


Dobrze komponują się także w surówkach nadając im szczególnego smaku.


Jabłka należycie składowane zatrzymują walory smakowe i odżywcze przez długi czas, dlatego jest możliwość je konsumować przez pełny rok.