Jaką kawę ziarnistą kupić oraz z jakiego powodu najlepiej zmielić ją przed samym parzeniem?

  • Posted on: 26 September 2018
  • By: addmean
Najsmaczniejsza kawa to ta, z dopiero co zmielonych ziaren. Jest najbardziej aromatyczna oraz po prostu najsmaczniejsza. Koneserzy smaku kawy w każdym wypadku rekomendują kawę ziarnistą jedynie najlepszej jakości.




Pośród kaw pachnących orzechami i przyprawami, każdy znajdzie swój ulubiony smak.


Jeśli ktoś ma automatyczny ekspres do kawy z zamontowanym młynkiem, to kawa (sprawdź mega ofertę kawa do biura bielsko biała) ziarnista w jego przypadku okaże się doskonałym wyborem. Automatyczne ekspresy mają wbudowany młynek, który ma regulację stopnia zmielenia kawy, a to niezwykle wpływa na smak zaparzonego napoju. Nikogo nie trzeba przekonywać, że kawa w ziarnach jest o wiele lepsza od mielonej. Jeśli miłośnik kawy nie ma młynka do kawy lub automatycznego ekspresu z dołączonym młynkiem, musi jak najszybciej w niego zainwestować. Stare młynki nie mielą kawy najlepiej. Przegrzewają ziarna w czasie mielenia, a to bardzo psuje jej smak po zaparzeniu.


Zdrowe jedzenie
Author: Ted Eytan
Source: http://www.flickr.com


Kawa


słodycze


Najczęściej uprawianymi rodzajami kawy na świecie są Arabica oraz Liberica. Rodzaje inne są w mniejszym stopniu popularne i słabo rozpowszechnione. Arabica uważana jest za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna prezentują się bardzo ładnie, a napar z niej jest bardziej delikatny w smaku. Często można poczuć w niej smak kakaowy czy orzechowy. Robusta natomiast jest gatunkiem o mocno wyczuwalnym smaku. Co poniektóre jej odmiany posiadają nawet korzenny smak. Robusta posiada więcej kofeiny niż Arabica oraz dla większej ilości smakoszy kawy posiada zbytnio charakterystyczny smak. Z tych wszystkich rodzajów Liberica jest najmniej aromatyczna. Daje za to największe plony i jest odporna na szkodniki (kliknij dalej: złap okazje na ozonowanie gostynin).




gatunek taki uprawiany jest na Madagaskarze i na Jawie. Sposób zmielenia kawy często jest zależny od tego, jak kawę zamierzamy parzyć. Jeśli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to musi zostać ona zmielona drobniutko.