Jak ładnie podać niedzielny obiadek?

  • Posted on: 18 March 2022
  • By: addmean
Każdy z nas posiada różne wspomnienie smaku niedzielnych obiadków. Następnie przez całe życie bądź próbujemy tenże smak odtworzyć, bądź odnaleźć swój.


Podstawą nakrycia stołu będzie obrus. Musi być znakomicie wyprasowany i zwisać z każdej strony w przybliżeniu dwadzieścia centymetrów.


ciastka z kokosem
Author: Jenna Freese
Source: http://www.flickr.com




Kolor obrusu jest opcjonalny aczkolwiek musimy pamiętać, że gdy ekspresy profesjonalne mamy w desenie to obrusik musi być prosty. Z kolei kiedy komplet naczyń stołowych jest jednolitego koloru to obrusik możemy nabyć we wzór. Nie przesadzajmy w zabarwieniach oraz deseniach. Nie wybierajmy barw oraz deseni krzykliwych. Zachowajmy we wszystkim umiar. Nieodzowną rzeczą na stoliku są naczynia ceramiczne z podgrzewaczem a także serwetki, jakie stanowią tak element dekoracyjny jak i higieniczny. Na stole możesz postawić kwiaty. Jest to element dekoracyjny, jednakże pamiętajmy, by znajdowały się w niskim wazonie, w taki sposób ażeby nie zasłaniały gości. Aby spotkanie nabrało błysku warto postawić świece.


Jak już ekstra nakryliśmy stolik, to pora ustawić talerze, szkła, sztućce wazy do zupy z podgrzewaczem itp. Poniżej nieco prawideł w jaki sposób to zrobić: Sztućce powinny być ułożone wedle kolejności użycia, poczynając od tych najdalej od talerzy, talerzyki głębokie stawiamy na talerzach płaskich. Nóż spoczywa blisko talerza , widelczyk po lewej stronie ząbkami do góry. Łyżka zagłębieniem do góry blisko noża, łyżeczki przed talerzem. Ilość serwowanych potraw nie jest obowiązkowa to od nas zależy jak dużo potraw zaserwujemy gościom.


Najlepiej podać cztery bądź pięć dań. A kiedy przyjęcie jest zwięzłe to nawet trzy. garnki do gotowania na parze przydadzą ci się kiedy chcesz by gotowane jarzyny zachowały żywe odcienie.