Jak przechowywać wyroby spożywcze

  • Posted on: 18 November 2018
  • By: addmean
Nowy rok to czas na zmiany – także we wnętrzu lodówki. Mogłoby się wydawać, iż wszyscy wiedzą, jak poprawnie przechowywać artykuły spożywcze, aby zatroszczyć się o ich świeżość a także odżywcze wartości.


Jednak okazuje się, iż popełniamy często mnóstwo błędów, co skutkuje popsuciem pożywienia i straconymi pieniążkami czy też – co gorsza – zatruciem.


Dzięki naszemu ekspertowi dowiesz się, jak odpowiednio przechowywać produkty spożywcze a także na co zwrócić uwagę przy codziennych zakupach. Większość towarów spożywczych trzeba składować w lodówce. Poza schładzarką trzeba składować nieugotowane wyroby sypkie oraz zbożowe, takie jak przykładowo: kasze, makarony, cukier, , przetwory owocowe i warzywne, soki, suszone grzyby, suszone ziółka, sól. Produkty należy składować w oryginalnych opakowaniach, szczelnych słoiczkach, lnianych woreczkach albo specjalnie do tego przeznaczonych pojemniczkach czy też opisanych puszkach. Napitki, takie jak woda, możesz składować poza lodówką, natomiast soki po otwarciu należy włożyć do chłodziarki.

Emocjonujący artykuł? Jeżeli tak myślisz, kliknij tutaj. W tamtym miejscu oczekuje na Ciebie więcej bonusów (https://gorillacoffee.pl/kraj-pochodzenia/brazylia/) - one też Cię bardzo zainteresują!

Pamiętaj, by inne napitki składować w suchym, zacienionym położeniu, z dala od słońca. ciastku (polecamy szczegóły w podanym źródle) kruche możesz przechowywać kilku tygodni w szczelnie zamkniętej puszeczce.


słodycze
Author: JAWO
Source: JAWO


Za każdym razem odczytuj etykietki! Szczególnie nowych towarów, których nie znasz. Możemy wyrobić w sobie ten nawyk –


bądź uważny na sprawunkach, patrz na skład jak też na etykietkę.




Nie kupuj bez namysłu, tak samo jak książki nie kupuje się po okładce, również produktów spożywczych po opakowaniu. Zwróć uwagę Skład wyrobu – będzie on zawsze zaczynał się od komponentu, jakiego jest najwięcej, aż do takiego, jakiego jest najmniej. Ważne! Im mniejsza lista składników, tym korzystniej dla zdrowia.