Jakie noże są wykonane z najtwardszej i najbardziej odpornej stali?

  • Posted on: 12 February 2018
  • By: addmean
Stal damasceńska jest znajoma dla ludzkości od setek lat. Wywodzi się ona z Damaszku, stolicy Indii. Cechuje się ona niezwykle dużą twardością przy jednoczesnym zachowaniu giętkości. Jest doskonałym surowcem do tworzenia białej broni czy też niezwykle ostrych noży.


zaparzacze
Author: Bodum
Source: Bodum


noże ze stali damasceńskiej
Author: Quinn Dombrowski
Source: http://www.flickr.com




Tak doskonałe właściwości możliwe są dzięki fachowej zawartości węgla w stopie. Jak powszechnie wiadomo, stal jest stopem żelaza i węgla, jednak wspomnieć trzeba, że za twardość stopu jest odpowiedzialna odpowiednia zawartość węgla. Jeśli wynosi ona poniżej 0,5%, stal jest stosunkowo miękka, z kolei w zakresie 0,5%-1,75 - twarda. Stal damasceńska jest nierównomiernie nawęglona oraz istnieją w niej węgliki żelaza. Wyprodukowane przy pomocy tej techniki noże wykorzystywane są obecnie w restauracyjnych kuchniach czy przez miłośników survivalu. Niezwykle istotny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są stworzone z kilkunastu albo nawet kilku setek warstw. Mogą być znakomitym pomysłem na upominek, ponieważ sprzedawane są w eleganckim opakowaniu, w którym mogłoby być parę noży o różnorodnych wymiarach.


Noże do kuchni wykonane ze stali damasceńskiej, mają twardość rzędu +/- 60 HRC, długość ok. 25-30 cm, grubość klingi ok. 2mm i ważą około 150-200 g. Stal damasceńska jest wykorzystywana m.in. w japońskim "mieście noży" Seki, które słynie na całym świecie z tworzenia najwyższej klasy takich przedmiotów. Są one tworzone przeważnie dla fachowców, którzy nie mogliby sobie zezwolić na częste przerwy w celu np. ostrzenia noża. Ceny takich noży nie są niskie oraz przeważnie wynoszą paręset złotych.


Nie jest to jednak dużo, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę to, że mogłyby one służyć nawet przez kilkadziesiąt lat. I cały czas mogą nas radować swym niezawodnym działaniem.