Jakie noże to według japońskich kucharzy noże trzech cnót?

  • Posted on: 4 April 2018
  • By: addmean
Jednym z najbardziej popularnych noży używanych w kuchni w kraju Kwitnącej Wiśni są noże Santoku, które charakteryzują się skrajnie dużą ostrością oraz dużą klingą. Atuty takiego przedmiotu z pewnością doceni nie tylko którykolwiek zawodowy szef kuchni, ale również kucharz-amator.


kotlet
Author: Kamil Porembiński
Source: http://www.flickr.com


Nóż Santoku Miyabi umożliwia niezwykle równy rozkład siły, co powoduje, że krojenie jakiegoś półproduktu jest szybkie i precyzyjne. Ułatwia to również wysoka faseta, która redukuje tarcie. Szczególnie godna komentarze jest także niezwykle przyjemna w dotyku rękojeść, dzięki której kucharz mógłby cieszyć się z takiego narzędzia. Produkt taki doskonale sprawdza się przy krojeniu mięsa czy warzyw. Jest to niezbędny składnik oprzyrządowania kuchni podczas przygotowywania jakichkolwiek azjatyckich potraw. Nóż Santoku Miyabi jest tak unikatowy m.in. z powodu budowy rękojeści, co jest skutkiem wielu lat ciężkiej pracy specjalistów z Seki, a zatem japońskiego "miasta noży". Rdzeń takiego noża jest skrajnie twardy (63 Rockwella), ponieważ jest stworzony z proszkowej stali.




Bruschetta
Author: Tarsmak
Source: Tarsmak


nóż santoku miyabi
Author: wwwpieknowdomu.pl
Source: wwwpieknowdomu.pl


Warte odnotowania jest również to, że płaszczyzna klingi jest zawsze ręcznie kuta, a budowa powierzchni noża posiada oryginalny wygląd. Powierzchnia noża ma wgłębienia, które zapobiegają przyklejaniu się do niej fragmentów krojonego jedzenia. Rękojeść noża santoku Miyabi jest doskonale wyważona i niezwykle pewna, jeśli bierze się pod uwagę jej układ. Ostrze jest wykonane z trzech warstw hartowanej na mrozie stali, z kolei nóż posiada symetryczny szlif.


Produkty te są ostrzone przy pomocy unikatowej technologii Honbazuke, czyli trzyfazowego ręcznego ostrzenia. Ostrze to cechuje się dużą sprężystością i wytrzymałością na np. zginanie czy też korozję.