Jakie ostrzałki wybrać do ostrzenia japońskich noży?

  • Posted on: 20 June 2018
  • By: addmean
Jest wiadome, że w kuchni musimy posiadać ostry nóż. Przydatne jest to do siekania różnorodnych jarzyn czy też przykładowo pietruszki, które dorzucamy do zupy.


Najlepszym nożem jest japoński nóż Miyabi Zwilling, o który musimy odpowiednio dbać oraz co jakiś czas go ostrzyć.




garnek
Author: DA


Tych noży nie można by ostrzyć na ostrzałkach kółkowych czy też ostrzałkach napędzanych elektrycznie. Można by ostrzyć je tylko na tradycyjnych kamieniach ceramicznych, które są namaczane w wodzie. Także przydają się kamienie syntetyczne, jakie stworzone są przez arcymistrza kowalstwa. Noże można by ostrzyc na ostrzałkach klasycznych, stworzonych z ceramiki. Do uzyskania znakomitej ostrości, można użyć ostrzałkę o gradacji 5000 albo też 8000 punktów. Trzeba pamiętać, że tego typu ostrzałki przed zastosowaniem muszą być trzymane w wodzie przez 10-15 minut. Inaczej ostrze można by przegrzać oraz je zepsuć.


Istnieją także noże, jakie należy ostrzyć na innego typu kamieniach. Nic nie przeszkadza, żeby naostrzyć je na typowych ceramicznych kamieniach, trzeba jednak mieć w pamięci, że noże ostrzone na tradycyjnych ostrzałkach szybciej się zetrą. Dla ludzi, którzy chcą mieć osełki nie do zdarcia, wykonana została profesjonalna ostrzałka ostrzałka do noży. Posiadają one olbrzymi dodatek niezwykle twardego szkliwa, które pozwoli ostrzyć takie noże przez długi okres czasu. Kamienie posiadają gwarancję dożywotnią swego producenta. Mogą być one niezwykle kosztowne i kupienie ich jest inwestycją, która zrewanżuje się znakomitą ostrością noża.




Do każdej ostrzałki jest dodany film, na jakim można obejrzeć, w jaki sposób używać tych ostrzałek. Rowkowane ostrze do chleba ostrzy się na odmiennej ostrzałce. Jest to osełka z tzw. piłą. Do noży do chleba nie wolno używać ostrzałek ceramicznych.