Jakim sposobem wypada parzyć czarną herbatę i jakie gatunki czarnej herbaty są teraz najlepsze?

  • Posted on: 28 April 2018
  • By: addmean
Czarna herbata jest współcześnie jedną z najpopularniejszych herbat, po jaką ochoczo sięga sporo ludzi. Charakteryzuje się perfekcyjnym smakiem i intensywnym aromatem, jeśli jednak pragniemy korzystać ze wszelkich jej walorów, musimy wiedzieć, jak na przykład powinno się ją prawidłowo parzyć.


herbata w dzbanku
Author: Guziec
Source: http://www.flickr.com
Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem w drugim stadium wrzenia, czyli wtenczas kiedy woda jest biała. O ile zalejemy czarną herbatę wodą niedogotowaną lub wodą przegotowaną bez pęcherzyków powietrza, napar utraci swój mocny smak i aromat. Czarną herbatę parzymy około 3,5 do 4 minut, nieraz krócej, w zależności od tego, z którym rodzajem czarnej herbaty mamy do czynienia. Szlachetne, najlepsze czarne herbatki parzy się krócej - 3 minuty.

Obecnie możemy wyróżnić multum typów czarnej herbaty. Jeżeli interesuje nas najlepsza czarna herbata - odwiedź stronę - (np. kupiona tutaj: http://btrt.com.pl/produkty/herbaty,2,1809), to bez wątpliwości przypadnie nam do smaku Terry Lapsang Souchong. Herbata ta pochodzi z Chin oraz parzy się ją ledwo 2 - 3 minuty. Ma niesłychanie intensywny smak, nieraz jest dołączana jako dodatek do innych herbat.

Niezwykle wyborną herbatą jest również herbata Yunnan. Najszlachetniejsza jej formą jest Yunnan Golden, trochę słodki napój, który bezsprzecznie zachwyci nas swoim znakomitym smakiem. Dobra czarna herbata (polecana herbata.sklep.pl/kategoria/zielona-herbata) to również liściasta herbata Assam Leaf, która pochodzi z Indii. Herbata ta charakteryzuje się niezmiernie wyrazistym smakiem, nieraz można w niej wyczuć korzenny posmak i subtelny orzechowy aromat.


najlepsza czarna herbata
Author: Matthias Ripp
Source: http://www.flickr.com
Herbaty tej nie wolno przechowywać dłużej aniżeli dwa lata. Miłośnicy wybornej czarnej herbaty niewątpliwie winni też spróbować herbaty Ceylon Dimbula, która pochodzi ze Sri Lanki. Można ją podawać z mlekiem, śmietanką bądź cytryną, jej napar ma czerwonobrązowy kolor, zaś sama herbata charakteryzuje się świeżym, delikatnym smakiem. To ledwie parę wyśmienitych i pachnących herbat, jakich należałoby spróbować - kup teraz na http://btrt.com.pl/. Polecamy też skosztowanie herbaty Keemun, która jest aktualnie uznawana za najlepszą herbatę na świecie. Cechuje się bogatym, trochę dymnym smakiem.