Kawa Arabica - wysokiej jakości odmiana o doskonałym aromacie

  • Posted on: 20 July 2018
  • By: addmean
Odmiana Arabica zalicza się do kaw wysokiej jakości. Jest łagodna i jednocześnie aromatyczna, a poza tym lekko kwaskowata, przez co znakomicie pobudza.


Czym wyróżnia się ten rodzaj kawy?


Kasza jaglana
Author: Kupiec
Source: Kupiec


Kawa Arabica jest najstarszym oraz najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Występuje w ponad 20 odmianach! Pochodzi z Etiopii, a uprawiana jest na wyżynach Kolumbii i Brazylii, w Indiach, Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki wyróżniają się charakterystycznym wyglądem - są podłużne, zielonkawe oraz mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają stosunkowo niewielką ilość kofeiny (od 1 do 1,7%), jednakże po zaparzeniu dają znakomity smak. Napar z ziaren Arabiki jest łagodny, delikatnie kwasowaty, nierzadko wyczuwalny jest słodki, czekoladowy posmak. By wydobyć głębię aromatu oraz smaku Arabiki najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym - zobacz.




kotłownie parowe2
Author: Nicholas Lundgaard
Source: http://www.flickr.com
kawa (pełna analiza)


kawa świeżo palona
Author: brownpau
Source: http://www.flickr.com


Na co zwrócić uwagę, by kupić dobrej jakości kawę?


Wysokiej jakości kawa jest sprzedawana w specjalnych opakowaniach z jednostronnym filtrem, dzięki któremu na długo zachowuje świeżość. Poza tym, kawę Arabikę najlepiej kupować w ziarnach, ponieważ w takiej formie dłużej utrzymuje pełnię swojego aromatu oraz smaku. Dostawcy specjalizujący się w sprzedaży kawy często proponują również mielenie ziaren na preferowaną przez klienta grubość, tuż przed wysyłką. Świetnym wyborem jest również kawa świeżo palona - .


Najlepszy aromat i smak kawy jest wyczuwalny pomiędzy 5 a 30 dniem od daty palenia (data palenia kawy powinna być wskazana na etykiecie informacyjnej). Warto wiedzieć, że kawa może być palona na wiele stopni, natomiast standardowo palona jest na średnio.