Nie samą aranżacją wnętrz żyje człowiek! Po wykończeniu kuchni można wypróbować jej możliwości, piekąc np. amarantuski! Dziś przepis na te smakowite, zdrowe ciastka.

  • Posted on: 2 February 2018
  • By: addmean
Amarantuski to przepyszne ciasteczka, świetne jako przekąska, bo nie zawierają ani nadmiaru kalorii ani glutenu. Można z tego powodu spożywać je w dużych ilościach nie martwiąc się, że skończy się to źle dla naszej wagi. Oprócz tego jak na słodycze są bardzo zdrowe. Posiadają amarantus który ma w sobie w wapń, żelazo, magnez, błonnik, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz cynk, potas i fosfor.

ciastka amarantuski
Author: Leslie Seaton
Source: http://www.flickr.com
Ze względu na to, że w przepisie nie dodaje się specjalnie niczego słodkiego, można wzbogacić je słodkimi bakaliami np. suszonymi owocami: żurawiną, rodzynkami, bakaliami, morelami, wiórkami kokosowymi. Mamy możliwość ponadto dodać coś innego, co posłodzi np. cukier puder. Do upieczenia ciasteczek powinniśmy zgromadzić: dwie szklanki amarantusa ekspandowanego, dwa jajka, słodkie dodatki, szczyptę soli.

Jajka ubijamy w mikserze, później dosypujemy szczyptę soli. Następnie dosypujemy amarantus, oraz bakalie. Mamy możliwość też trochę mąki pszennej i proszku do pieczenia, by ciasteczka mocniej się sklejały.



Po wymieszaniu lepimy niewielkie ciasteczka w wybranym kształcie i wdajemy do piekarnika na plus minus około dziesięć minut i pieczemy ustawiając temperaturę na sto osiemdziesiąt stopni.Nim ułożymy ciasteczek na blasze powinniśmy posmarować ją margaryną lub olejem. Jeśli użyjemy papier do pieczenia który nie wymaga natłuszczenia możemy z niego zrezygnować. W przypadku gdy nadal będzie kleiło się do rąk, powinniśmy zwilżyć je trochę wodą. Przejdź na stronę i przeczytaj więcej - http://www.lovingit.pl/blog/amarantuski-czyli-jak-zrobic-zdrowe-ciasteczka-bezglutenowe/

przepis na amarantuski
Author: stu_spivack
Source: http://www.flickr.com
Na koniec możemy posypać ciasteczka cukrem pudrem lub udekorować lukrem. U mnie w domu cała rodzina lubi je tak, że jeszcze lekko ciepłe znikają z talerza. Radzę od razu przygotować je z podwójnej porcji. Wśród moich domowników robienie tych słodkości stało się już sobotnią tradycją. Może właśnie tak uczcimy remont kuchni? Dowiedz się więcej o gotowaniu - ciekawe przepisy.