Nie tylko kiełbaski, czyli co włożyć na grilla?
Sezon grillowy ciągle trwa. Trwające lato to nie lada sposobność, ażeby wrzucić coś na grill. Ażeby smaki nam się rychło nie znużyły, trzeba nieco poeksperymentować.
Oto nieco sugestii na dania mniej pospolite aniżeli kiełbasa z keczupem, lecz bardzo szybkie w przygotowaniu.

Author: labormikro
Source: http://www.flickr.com
To, co włożymy na ruszt, zależeć będzie tylko od naszych upodobań. Kiedy przedkładamy chude mięso, wybierzmy drób lub schab. Gdy preferujemy bardziej tłuste frykasy, wybierzmy żeberka bądź boczek. Adoratorowie fantazyjnie wyglądających specjałów mogą przygotować pyszne szaszłyki, naszpikowane barwnymi warzywami. Gdy naszemu grillowemu przyjęciu pragniemy dodać odcieni, połóżmy na grill barwne warzywa. Prócz ochoczo kupowanej przez nas papryki, która przyrządzona na ruszcie smakuje doskonale, skuśmy się również na bakłażana czy pomidory. Nie zapomnijmy o ziemniaczkach, które warto przypiekać na ruszcie w mundurkach. Na grill należy wrzucić również czosnek, jaki w takowej grillowej oprawie zdobywa całkowicie nowy, wyborny, nieznacznie słodki smak. Jarzyny nie wymagają długich jak też zawiłych przygotowań. Starczy pokroić je w plastry po czym zawinąć w aluminiową folię – dzięki takowemu zabiegowi nie utracą one drogocennych witaminek jak też minerałów. Dostępne w sezonie warzywa można też przed wrzuceniem na grill nafaszerować mięskiem, kaszą, grzybami bądź żółtym serkiem, tenże frykas podać możemy na odświętny obiad czy też przyjęcie.
Jarosze z pewnością skuszą się na rybę – tu znakomite będą duże kawałeczki łososia (dzwonka). Miejmy na względzie, że potrawy z rusztu są nie tylko apetyczne, lecz też zdrowe – obejmują daleko mniej kalorii niż te smażone na tłuszczu.