Nowoczesny i zdrowy sposób przygotowywania posiłków we własnej kuchni

  • Posted on: 4 December 2017
  • By: addmean
Obecnie coraz nagminnie kuchenki gazowe i płyty grzewcze zastępują płyty indukcyjne.


Płyty na indukcję zamieniają energię w ciepło. Ale nie w płycie, a w dnie naczynia. Są one niezwykle nowoczesnym rozwiązaniem.


Garnki do gotowania na parze indukcja
Author: Lukasz Badura
Source: http://www.flickr.com




Jedną z najcenniejszych plusów płyt indukcyjnych jest oszczędność energii, o nawet 25 %. Płyta rozpoznaje gabaryty naczynia i wpasowuje się pole powierzchni grzania do pola dna garnka. Okres gotowania zmniejszony jest do 30%. Używając płyty indukcyjnej, zmniejszamy ryzyko oparzenia, gdyż jej powierzchnia nie podgrzewa się podczas gotowania. Z tego samego powodu utrzymanie takiej kuchenki w czystości jest znacznie łatwiejsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek. Kawałki jedzenia spadające na jej powierzchnię podczas gotowania nie przyklejają się do niej. Nie musimy także martwić się nalotem, który powstaje w efekcie długiego wykorzystywania kuchenki gazowej. Nikogo nie należy przekonywać o plusach gotowania na parze. Od dawna garnki do gotowania na parze są ogromnie popularne. Tam gdzie stosowane są garnki do gotowania na parze indukcja jest cudownym uzupełnieniem naturalnego i zdrowego rodzaju gotowania.


kawiarki wykorzystywane w naszych mieszkaniach pracują na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Ale nie rzadko spotykamy płyty indukcyjne, które wymagają innych kawiarek. Kawiarki na indukcję posiadają kilka parametrów charakterystycznych. Nade wszystko muszą posiadać albo ferromagnetyczne dno lub muszą być zrobione ze metalu nierdzewnego.


Dodatkowo takie kawiarki muszą mieć właściwą strukturę dna, które winno w całości przywierać do kuchenki. Ostatnią istotną cechą jest średnica. By całkowicie uzyskać zadowalający efekt, kawiarka wykorzystująca indukcji musi mieć rozmiar większy niż 9 cm.