Przywitaj zimę z uśmiechem – odkryj świetny sposób na niskie temperatury!

  • Posted on: 25 November 2021
  • By: addmean
Zima to nieprzyjemny okres dla zmarzluchów.
Najczęściej chcemy wtedy schować w cieplutkim domu i z gorącą herbatą usiąść do naszej ulubionej książki tudzież do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?

Przekonaj się, co możesz uczynić, aby zabezpieczyć się przed przenikliwym chłodem.

sweter
Author: Evelyn Hill
Source: http://www.flickr.com
Jest nieskończenie dużo patentów na zabezpieczenie przed mrozem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, schronić się przed nim w domu. Ale najlepszym sposobem jest odpowiednie ubranie.



Wełna – doskonały patent na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pochodzącym z sierści zwierząt. Pozyskujemy ją przykładowo od kóz, owiec, lam, wielbłądów albo królików. Ze względu na swoiste właściwości włókna, wełna jest wykorzystywana do wyrobu wysokiej jakości tkanin, dzianin a także włóknin. Wełna była znana od starożytności. Ta doskonałej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które osiągają długość od 4 do 12 cm.

Bez zwlekania zobacz na stronie (http://www.kamieniarstwo.pl/) inne tego rodzaju posty. Tam też znajdziesz coś ciekawego, gdyż przedstawia ona zbliżoną tematykę.

Taką fantastyczną wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Natomiast z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się kolejny znamienity gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest pozyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt jest w stanie osiągać długość aż do 40 cm. Dzianina wełniana jest znakomitym zabezpieczeniem przed niskimi temperaturami.

Wełna gotowana: co to takiego?

Jeśli w swojej szafie masz berety, szaliki czy swetry, najprawdopodobniej są one zrobione właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (inaczej wełna parzona) różni się od standardowej wełny tym, że jest bardziej zbita. Z jakiego powodu? Dlatego, iż została wcześniej poddana obróbce termicznej i w związku z tym skurczyła się.

Jeśli chcesz odnaleźć też inne tego typu materiały, to może wskazówki z www (4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/wina-bezalkoholowe/), które tutaj są zamieszczone będą dla Ciebie wartościowe.

Podczas obróbki włókno traci ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jest zdecydowanie cieplejsza, fantastycznie sprawdza się w chłodne dni. Dodatkowo w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest w mniejszym stopniu podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo kłopotliwa wysypka.

Jakie jeszcze plusy ma parzona wełna?

sweter z wełny
Author: McArthurGlen Designer Outlets
Source: http://www.flickr.com
W przeciwieństwie od tradycyjnej wełny jest miękka, bardzo miła w dotyku. To elastyczny, mięsisty i lejący materiał, niejednokrotnie wykorzystywany w krawiectwie.
Ponadto – oprócz tego, że fantastycznie chroni przed mrozem, z powodu swojego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają także świetne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
Aby mieć pewność, iż nasz wełniany płaszcz tudzież kurtka należycie zabezpieczą nas przed niskimi temperaturami trzeba je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch przywita zimę z radością!