Rodzaje patyczków gastronomicznych

  • Posted on: 17 January 2018
  • By: addmean
Istnieją rzeczy, które – choć małe – często potrafią znacząco uprościć życie, także i w gastronomii. Jednym takim produktem są patyczki stosowane do wielu dań oraz przekąsek, takich jak chociażby szaszłyki do grilla, a nawet do warzyw.


Makaron z musem truskawkowym
Author: Międzybrodzki Makaron
Source: Międzybrodzki Makaron




Z reguły kupić je można w ilościach hurtowych, jak również do użytku domowego.


Patyczki do szaszłyków bardzo często są mylone z tak zwanymi wykałaczkami, gdyż odznaczają się długością, a ponadto – są cienkie, aby można było bez trudu nadziewać na nie między innymi warzywa i owoce, a nawet – w przypadku grilla – mięso. Patyczki są produkowane z bambusa, jednak można też spotkać produkty z nierdzewnej stali, mogące posłużyć przez dłuższy okres. Co ważniejsze – są sprzedawane w ilościach hurtowych, po pięćdziesiąt, a nawet 200 sztuk w jednym opakowaniu w przystępnej oraz stosunkowo niewielkiej cenie. Jeśli są one stosowane do grilla, większość przepisów radzi, aby były one moczone w wodzie przez około trzydzieści minut. Patyczki do szaszłyków są oferowane właściwie w każdym sklepie spożywczym, a także z artykułami gastronomicznymi, bowiem dzięki nim istnieje możliwość przygotowanie w prosty oraz szybki sposób ciekawego dania, jak również zachwycenia znajomych, a także zachwycić znajomych bez zbędnego wkładu.


Niezwykle znane są również patyczki do lodów, które można spotkać właśnie w lecie, lecz nie wszyscy wiedzą, iż oferowane są one w wielu sklepach, bowiem dzięki nim istnieje opcja zrobienia własnych, domowych lodów.


Patyczki służą także często do nauki liczenia oraz – co ważne – są dodatkiem do wielu ciekawych dzieł stworzonych przez dzieci, które wprost uwielbiają drewniane dodatki, miło kojarzące się niekiedy ze wspaniałym smakiem lodów.