Samodzielne wędzenie

  • Posted on: 4 April 2018
  • By: addmean
Większej części z nas przejadły się już naszpikowane chemią, nasączone wodą oraz co najgorsze niemal bezsmakowe wędliny proponowane w marketach i dyskontach.


Marzymy o produktach z opowieści naszych dziaduniów – smacznych, pachnących, niepowtarzalnych.


Smoke wędzarnia gazowa
Author: Fotolia
Source: Fotolia




Te smaki możemy odtworzyć, pod warunkiem że mięsa oraz kiełbasy sami przygotujemy jak też uwędzimy. Wędzenie należy do najstarszych, praktykowanych od tysięcy lat, sposobów utrwalania żywności. Prócz wędzenia od pradziejów stosowano także suszenie oraz solenie. Dziś, gdy każda rodzina ma do dyspozycji lodówkę, natomiast producenci żywności do większości produktów dodają konserwujące środki, wędzenie nie ma tak wielkiego znaczenia przy magazynowaniu zapasów domowych. Wciąż jednakże z rozkoszą zajadamy się wędzonkami oraz wędlinami.


zdrowe żywienie
Author: Debbie Tingzon
Source: http://www.flickr.com


W tej sytuacji w ogóle nie dziwi, iż znowu coraz bardziej modne staje się wędzenie w domowych warunkach, co może o wiele ułatwić Smoke wędzarnia gazowa - odsyłam do tego serwisu -. W naszym kraju idea domowej produkcji wędliniarskiej zdobywa coraz to ogromniejsze chmary sympatyków. Propaguje się stare, lokalne receptury, a miłośnicy pysznych i zdrowych tradycyjnych wędlin chętnie dzielą się swą wiedzą oraz doświadczeniami. Dzięki ich radom nawet debiutanci szybko mogą zorientować się jak zabrać się do wędzenia, zbudować pierwszą wędzarnię a także uzyskać zadowalające rezultaty. Na smak i barwę wyrobów wędzarniczych ogromny wpływ ma rodzaj użytego drewna.


W Polsce tradycyjnie używa się drewna liściastych drzew. Zależnie od rodzaju wędzarni możesz stosować drewno w formie szczap, zrębków bądź trocin.