Właściwe towary dla odżywiania ekologicznego

  • Posted on: 2 October 2018
  • By: addmean
Ekologiczna i zdrowa żywność to nie to samo. Produkty oferowane jako zdrowa żywność, wcale nie są ekwiwalentne z ekologiczną żywnością. Towary ekologiczne są oznakowane stosownymi certyfikatami.

Zdrowa żywność
Author: Alan Patrick (Otto) Alpenfelt
Source: http://www.flickr.com
Nadruk zdrowa żywność (dodatkowe info) może pojawić się na jakimkolwiek opakowaniu, niezależnie od tego w jaki sposób są produkowane. Większość osób myśli, że jedzenie z kategorii zdrowa żywność jest ekologiczna. Jednakże nie musi ona spełniać norm wytwórczości stosownych dla odżywiania eko. Umieszczanie tekstu zdrowa żywność nie musi znaczyć, że żywność przyjęta do handlu nie może być obciążająca dla zdrowia, albo życia ludzi. Eko sklep oferuje artykuły wyprodukowane bez dodatku nawozów chemicznych i pestycydów, przy równoległym zachowaniu urodzajności gleby i rozmaitości biologicznej. Kanony produkowania żywności ekologicznej scharakteryzowane zostały odpowiednim postanowieniem dotyczącym produkcji ekologicznej, także znakowania
Owoce
Author: Sergey Galyonkin
Source: http://www.flickr.com
artykułów rolniczych. Artykuły ekologiczne winny mieć właściwe certyfikaty UE. Gospodarstwa ekologiczne, które oferują nam eko pożywienie, muszą podołać właściwym wymaganiom. Wytwórczość ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego, gospodarstwo winno być samowystarczalne, wyrób musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa. Artykuły ekologiczne nie mogą mieć połączenia ze środkami chemicznymi, pestycydami, sterownikami przyrostu. Podstawą gospodarki winny być naturalne odpady, kompost i obornik.

Wyroby nabywane w sklepie ze zdrową żywnością oznaczone znakiem EKO są gwarancją wysokiej jakości - [odnośnik]. Konsument może być przekonany, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z wytycznymi, również że była nadzorowana przez specjalistów. Atest ten przyznawany jest na rok, po upływie tego czasu gospodarstwo ekologiczne pozostaje poddane ponownej weryfikacji. W Polsce coraz to częściej otwierane są nowe sklepiki z ekologiczną żywnością. Trzeba mieć nadzieje, że w krótkim czasie rynek polski nie będzie odbiegał od europejskich, a osoby potrzebujące jeść zdrowo i Eko, będą miały coraz więcej możliwości.