W jakich przypadkach produkcja domowa najróżniejszych przetworów mięsnych będzie się opłacać.

  • Posted on: 13 April 2018
  • By: addmean
Nie ma nic wspanialszego od soczystej, aromatycznej wędliny na świeżo ukrojonej kromce. Chłodnicze lady w sklepach gną się wręcz pod ciężarem rozmaitych kiełbas, szynek i salcesonów. Wszystkie kusza wymyślnymi nazwami i pięknym wyglądem. Lecz nie wszystkie będą rzeczywiście dobre. Nie wspominając już o niekoniecznie dobrym wpływie złych jakościowo produktów na zdrowie.

półmisek wędlin
Author: ZM Pekpol
Source: ZM Pekpol
Dawniej, gdy w sklepach były pustki, prawdziwa szynka, kiedy już udało się takowa dostać, pachniała i smakowała jak szynka i mogła wytrzymać długo bez psucia się. To dlatego, że tradycyjne przetwory mięsne produkowano w oparciu o naturalne metody pieczenia albo wędzenia. Obecnie, kiedy liczy się ilość a nie poziom jakości, wszyscy producenci chcą jak najwięcej zarobić, oszczędzając na składnikach i produkując w taki sposób, aby w możliwie krótkim czasie wyprodukować jak największą liczbę wędlin. Na przykład, dawniej produkcja wędzonek wymagała odpowiednich pieców wędzarniczych, konieczne było odpowiednie drewno, żeby wędlina posiadała wspaniały zapach - warto sprawdzić. Teraz gotowe niby wędliny, złożone z posklejanych ze sobą resztek mięsnych, zanurza się na parę godzin w pojemniku wypełnionym różnymi związkami chemicznymi.

Wykonane w taki sposób wędliny są niesmaczne, szybko się psują, ale przede wszystkim bardzo źle wpływają na zdrowie. Dlatego nie powinno wcale dziwić, że zwiększająca się liczba osób zwraca swoją uwagę na skład i metodę wytwarzania wędlin (jeszcze więcej). Co więcej, coraz bardziej liczna grupa świadomych konsumentów woli samodzielnie przygotowane przetwory mięsne - Nelpol.



Mając sprawdzony przepis, można śmiało upiec roladę schabową, albo własną szynkę domową. O pasztecie nie mówiąc, bo to przecież to najbardziej tradycyjny świąteczny wyrób naszych babć. Kto będzie miał możliwości, może przy domu postawić niewielką wędzarnię i samemu produkować wędliny na swój użytek. Wbrew pozorom, zrobienie prawdziwej wędliny, albo soczystej szynki bardzo trudne nie jest, jednak wymaga trochę czasu oraz zaangażowania. Lecz wysiłek się opłaca, bo można zrobić wędlinę dokładnie tak doprawioną jak się lubi.