Wonność, oraz idealny smak kawy w ziarnach

  • Posted on: 27 September 2018
  • By: addmean
Smakosze kawy znajdą na półkach w sklepie kawę zmieloną, również w wersji ziarnistej. To, w jakim miejscu dorastają ziarna kawowca, ma działanie na ich odczucie smakowe i wonność.


Ma wpływ na to wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura, czy opady.


Kawa ziarnista Pellini to mieszanina komponująca się z pieczołowicie wybranych gatunków górskich arabiki pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Proces wyrobu kawy odbywa się z zachowaniem wysokiej jakości postępowań. Każda z rodzajów ziaren jest wypalana osobno, w malutkich częściach, wolno, także w dobranej temperaturze. Mieszanka idealna dla rzeczywistych ekspertów i miłośników tego napoju. Nadzwyczajny smak kaw z palarni Pellini jest popularny w przeszło 30 państwach i zachwycają pasjonatów kawy na całym globie - qualia shop.pl
Kawy ziarniste to dwa gatunki ziaren, arabika i robusta. Pierwsza z nich jest zdecydowanie bardziej szlachetna i bardziej skomplikowana w uprawianiu, a co za tym idzie kosztuje więcej. Różności między arabiką i robustą to nie jedynie komplikacja w uprawie, czy koszt ziaren, lecz także smak, wonność, oraz zawartość kofeiny. Kawa w ziarnach osiąga pełnię aromatu kilka dni po wypaleniu, a trzymana w dokładnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość przez mniej więcej trzy tygodnie, zmielona traci smak i zapach błyskawicznie.




Witryna sklepowa
Author: Christophe
Source: http://www.flickr.com


Dużo osób zastanawia się czy nie pójść łatwiejszą drogą i nie nabywać kawy rozdrabnianej.


Jeżeli ktoś jest szczęśliwym właścicielem automatycznego ekspresu do kawy z wbudowanym młynkiem, czy też młynka, który pozwala na równe i dokładne zmielenie ziaren, to zdecydowanie powinien wybrać kawę ziarnistą.