Wonność, oraz idealny smak kawy w ziarnach

  • Posted on: 31 January 2019
  • By: addmean
Smakosze kawy znajdą na półkach w sklepie kawę zmieloną, również w wersji ziarnistej. To, w jakim miejscu dorastają ziarna kawowca, ma działanie na ich odczucie smakowe i wonność.


Ma wpływ na to wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura, czy opady.


Kawa ziarnista Pellini to mieszanina komponująca się z pieczołowicie wybranych gatunków górskich arabiki pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Proces wyrobu kawy odbywa się z zachowaniem wysokiej jakości postępowań. Każda z rodzajów ziaren jest wypalana osobno, w malutkich częściach, wolno, także w dobranej temperaturze. Mieszanka idealna dla rzeczywistych ekspertów i miłośników tego napoju. Nadzwyczajny smak kaw z palarni Pellini jest popularny w przeszło 30 państwach i zachwycają pasjonatów kawy na całym globie - qualia shop.pl
Kawy ziarniste to dwa gatunki ziaren, arabika i robusta. Pierwsza z nich jest zdecydowanie bardziej szlachetna i bardziej skomplikowana w uprawianiu, a co za tym idzie kosztuje więcej. Różności między arabiką i robustą to nie jedynie komplikacja w uprawie, czy koszt ziaren, lecz także smak, wonność, oraz zawartość kofeiny.

Czy masz chęć dowiedzieć się czegoś nowego na opisywany wątek? Jeśli tak, to świetnie, ponieważ ta oryginalna publikacja zapewne również Cię zafascynuje.

Kawa w ziarnach osiąga pełnię aromatu kilka dni po wypaleniu, a trzymana w dokładnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość przez mniej więcej trzy tygodnie, zmielona traci smak i zapach błyskawicznie.




Witryna sklepowa
Author: Christophe
Source: http://www.flickr.com


Dużo osób zastanawia się czy nie pójść łatwiejszą drogą i nie nabywać kawy rozdrabnianej.


Jeżeli ktoś jest szczęśliwym właścicielem automatycznego ekspresu do kawy z wbudowanym młynkiem, czy też młynka, który pozwala na równe i dokładne zmielenie ziaren, to zdecydowanie powinien wybrać kawę ziarnistą.