Wykwintne potrawy przyrządzane w formie szaszłyka.

  • Posted on: 30 September 2018
  • By: addmean
Pora grillowania to czas widzeń z przyjaciółmi. Szykujemy sprzęt bądź zakupujemy. To także okazja kiedy możemy pochwalić się naszymi potrawami przed przyjaciółmi. Już od dawna na grillowych stołach królują wszelkiego rodzaju dania.


szaszłyki
Author: Ivana Sokolović
Source: http://www.flickr.com
Co niektóre wytworne, pełne okrasy lub te łatwe w przygotowaniu, a jednak pełne uroku. Istotnie do takich potraw można zaliczyć szaszłyki. Kawałki mięsa, boczku połączone z warzywami nadziane na specyficzne szpikulce. Łatwe do zrobienia danie a cieszy się ogromnym powodzeniem. Nie potrzebne są do tego sztućce ani jeszcze talerze. To danie znane jest na całym świecie i najprawdopodobniej jedno z lepiej rozpoznawalnych.

Danie to powinno być wykonane z różnego typu mięsa: cielęciny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny oraz wołowiny. Sporadycznie używa się mięso (znajdź odpowiedź) drobiowe, a w krajach nadmorskich często dodaje się rybie mięso. Miejscem, skąd najprawdopodobniej pochodzi szaszłyk jest kontynent Azjatycki. Jednak dokładny kraj pochodzenia nie jest wiadomy. Jednakże można powiedzieć, że w Azji taka postać podania dania jest najbardziej popularna. A jaką historię szaszłyki mają w Polsce? Pierwotnie szaszłyki podawane w Polskich kuchniach i barach miały zazwyczaj identyczną formę jak te serwowane w Azji. Jednakże z biegiem lat zmieniały się metody robienia tej znakomitej potrawy. Przede wszystkim zmieniały się metody przygotowywania mięsa. Na początku mięso (sól do konserwowania mięsa) przed nabiciem na patyczki do szaszłyków nie było przyszykowane. Było surowe oraz wcześniej nie doprawiane. Teraz mięso, które używamy do szaszłyków dużo wcześniej przygotowujemy. Korzystamy z zabiegu, który poprawnie nazywa się marynowaniem.

Marynatę standardowo wykonujemy cierpką: z soku z cytryny, octu z dodatkami warzyw i przypraw. Także są niestandardowe wersje opracowania marynaty do tego dania: wykonane z piwa, wina oraz z dodatkiem miodu. Końcowy wynik dania jest zależny głównie od tego z którego drzewa zrobione są patyczki do szaszłyków. Najodpowiedniejsze są te uzyskane z drzew liściastych oraz owocowych. Ważny wpływ poza patyczkami ma również rodzaj źródła ciepła, nad jakim możemy sporządzić szaszłyki. Perfekcyjny posmak mają te grillowane nad otwartym ogniem (np. nad grillem lub ogniskiem) i pieczone na drzewie wiśni lub czereśni.